حوزه علمیه منصوریه

شرح مختصری از زندگی‌نامه حضرت آیت‌الله حاج شیخ محمدرضا حدائق

حضرت آیت‌الله حاج شیخ محمدرضا حدائق فرزند مرحوم حضرت آیت‌الله حاج شیخ ابوالحسن حدائق (قدس‌سره) فرزند مرحوم عالم با ورع مرحوم حاج شیخ آقا (قدس‌سره) كه منتسب به مرحوم صاحب حدائق می‌باشند و مادر ایشان نیز بانويي با ورع و پرهيزگار و عالمه و عفيفه و زاهده و از سمت علم و فضيلت بوده‌اند.

معظم له در سال 1305 هجري شمسي در شيراز،‌ در چنين خانواده اي متولد گرديده و در مكتب پدري عالم و اسوه اي كم نظير در تقوي و علم و مادري صالحه پرورش يافته و از محضر والد معظم خود، سرچشمه زلال علم و معرفت و اجتهاد و فقاهت، جرعه هاي گوارا نوشيد و با استفاده از نبوغ و استعداد خدادادي و شدت اشتياق براي تحصيل علم و طي نمودن دروس كلاسيك آموزش و پرورش، مدارج علمي حوزوي را نيز با سرعت طي نمود.

در شيراز از محضر دانشمندان و علماء بزرگ ديگري همانند مرحوم آيت الله العظمي حاج سيد نورالدين حسيني الهاشمي و آيت الله العظمي حاج شيخ بهاءالدين محلاتي و مرحوم آيت الله حاج شيخ يوسف حدائق و مرحوم آيت الله حاج شيخ علي آقا يقطين و مرحوم آيت الله حاج سيدمحمود علوي و مرحوم آيت الله حاج شيخ محمود شريعت مجتهد زرقاني در رشته هاي مختلف علمي به ويژه علم فقه و اصول و اخلاق و تفسير حظّ وافي و استفاده كامل نموده و به مراتب عاليه علمي و مقام رفيع اجتهاد نائل شد.

معظم له براي بهره مندي هرچه بيشتر و بهتر پس از درك مختصر علماء بزرگ در شيراز هجرت به سرزمين مقدس قم نموده و در جلسات درس خارج مرحوم آيت الله العظمي بروجردي و مرحوم حضرت آیت الله العظمی امام خميني و مرحوم حضرت آيت الله العظمي حاج سيدمحمدرضاگلپايگاني رحمةالله عليه بهره وافي و كافي برده و پس از بهره‌مندي از محضر بزرگان علمي در قم به شيراز مراجعت نموده و در كنار والد معظم خود به تربيت طلاب علوم دينيّه پرداخت.

بيش از نيم قرن اشتغال به تدريس در دروس ادبيات، فقه، اصول و خارج فقه و اخلاق و تفسير داشته و در مدرسه علميه منصوريه كه محل تدريس درگذشتگان از فاميل محترم حدائق و مرحوم حاج شيخ يوسف بحراني (صاحب كتاب حدائق الناظره في احكام العترة الطاهره) مي باشد، به پرورش نفوس و تهذيب و تعليم طلاب پرداخت.

در كنار تدريس در حوزه علميه به تبليغ معارف اهل‌البيت در نظام ستم‌شاهي پرداخته و در روستاهاي محروم فارس و اطراف شيراز با همت مردم و دعوت نیکوکاران خيّر، به احداث ده‌ها مسجد و حسینیه و مدرسه و حمام پرداخته و آثار ارزشمند فراواني در مناطق محروم و بی‌بضاعت از ايشان باقي است.

معظم له در شهر شيراز و بين عامه مردم و خواص جايگاه بسيار رفيع و والايي دارند و اعتقاد عميق مردم به سلامت روح و تقواي باطن معظم له سبب شده كه در شرايط حساس همانند نماز استسقاء (باران) تمامي بزرگان و علماء و مردم به اقامت اين عالم فرزانه و مجتهد مهذّب اقامه نماز نموده و در تمامي دفعاتي كه به امامت ايشان نماز باران اقامه شده، هنوز ساعتي از خواندن نماز نگذشته كه باران نافع و جامعي نازل گرديده كه به دفعات متعدد اين امر تجربه شده و بين خواص و عوام زبانزد می‌باشد و جريان عجيب نماز باران معظم له در بعضي از كتب ذكر شده است كه همه این‌ها حكايت از تقوی والا و ارزشمند معظم له می‌نماید.

در جلسه‌ای خصوصي به تعدادي از خواص در پاسخ به اهميت نماز شب فرمودند از هفت سالگي نماز شب اينجانب تعطيل نشده است و در بعضي از شب‌ها كه بسيار خسته بوده‌ام، من را براي نماز شب صدا می‌زنند و بيدار مي‌كنند، در رسيدگي به امورات اجتماعي و اقتصادي مردم بسيار مجدّ و كوشا می‌باشند، ساليان متمادي (حدود 40 سال) در دفتر مسجد خود ظهرها و شب‌ها پاسخگوي مسائل و مشكلات و رفع نیازمندی‌های مردم می‌باشند.

در شهر شيراز بنیان‌گذار چندين مسجد و بناهاي خير و عام‌المنفعه می‌باشند.

نتيجه ساليان متمادي تدريس و تربيت ايشان، پرورش شخصیت‌های علمي و اجتماعي كه هم‌اکنون در عرصه‌های مختلف اشتغال به خدمت در نظام اسلامي (همانند منصب امام جمعه و قضاوت و استاد در حوزه) می‌باشد.

معظم‌له مورد توجه و عنايت ویژه مرحوم حضرت امام خمینی از دوران تلّمذ از محضر حضرت امام خمینی از سال 1339 شمسی بوده‌اند و در جریان وقوع انقلاب سال 1342 در کنار علمای بزرگ فارس و به ویژه والد معظم ایشان مرحوم آیت‌الله‌العظمی حاج شیخ ابوالحسن حدائق نقش بسیار مؤثری در هدایت و جهت بخشی به حرکت انقلاب و ارتباط مردم با منويات حضرت امام رضوان‌الله داشته‌اند و مکاتبات متعددی از مرحوم حضرت امام از نجف اشرف به ایشان گواه بر این مسئله می‌باشد.

توجه ویژه مراجع بزرگی همانند آیات عظام مرحوم سیدمحسن حکیم ، سید ابوالقاسم موسوی انجوي،‌سید عبدالهادی شیرازی، سید شهاب‌الدین مرعشی، سید احمد خوانساری ، شیخ بهاءالدین محلاتی ، سید شهاب‌الدین مرعشی نجفی، شيخ محمد علی اراکی و سيدمحمود شاهرودي در اجازات و مکاتبات و نامه‌ها دليلي بيّن بر جايگاه رفيع علم و تقوا و تهذیب معظم‌له می‌باشد.

معظم‌له حدود 20 سال امام جمعه موقت شیراز بودند که هنوز یاد و خاطره خطبه‌های نهج‌البلاغه ایشان و بیانات انسان‌ساز معظم‌له در ذهن و ياد مردم شیراز و استان فارس باقی است و سالیان متمادی است که معظم‌له، دبیر جامعه روحانیت شیراز می‌باشند و در انتخابات سال‌های آغازین انقلاب بعنوان ناظر بر سلامت انتخابات از طرف شورای نگهبان مسئولیت پذیرفته بودند.

حضرت آیت‌الله حاج شیخ محمدرضا حدائق
حضرت آیت‌الله حاج شیخ محمدرضا حدائق

شایان ذکر است که در زمان دفاع مقدس، بارها در کنار رزمندگان حق بر علیه باطل و در جبهه‌های جنگ حضور داشته و نطق معنوی و جان نشین ایشان به سربازان انقلاب، نشاط و وجد و شعف فوق‌العاده‌ای می‌بخشید و تا پایان عمر شریف خود به عنوان یکی از مدافعان نظام و انقلاب اسلامی و ولایت فقیه در استان فارس و حمایت از ارزش‌های اسلامی در مواقع حساس می‌باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 1 =

دکمه بازگشت به بالا