فرهنگی و اجتماعی

روحانی می‌گوید صف نداریم اما مردم در صف خرید

صف‌های انتظار مردم در دولت‌ روحانی‌

محتوای مشترک چند سخنرانی اخیر حسن روحانی تاکید بر «صف نبستن» مردم در دولت یازدهم و دوازدهم است اما بررسی اتفاقات سال‌های اخیر نشان می‌دهد دولت روحانی با سوء مدیریت در برخی تصمیمات به ایجاد صفوف طویل در کشور کمک کرده است.

صف‌های انتظار مردم در دولت‌ روحانی‌

 رضا اعرابی: ویژگی بارز چند سخنرانی اخیر روحانی تاکید بر «صف نبستن» مردم در دولت یازدهم و دوازدهم است؛ سخنی که رویدادهای چند سال اخیر نشان می‌دهد هر چند در بسیاری موارد ایران نسبت به بسیاری از کشورهای دنیا در زمینه تامین نیازهای مردم بسیار موفق بوده است اما سوء مدیریت در همین دولت باعث ایجاد صفوف طولانی در برخی نقاط کشور نیز شده است.

برخی از ادعاهای مطرح شده از سوی حسن روحانی به مانند آنچه در جلسه هیات وزیران روز ۱۷ دیماه گفته شد، تاکیدی بر این اظهارات دارد. رئیس جمهور در این جلسه بیان داشت که  زندگی مردم سخت شد، چون ما در یک جنگ و محاصره شدید بین‌المللی بودیم، در عین حال مردم صف نبستند و برای پیدا کردن کالای اساسی از این خیابان به آن خیابان نرفتند و هر جا می‌رفتند، کالا بود.

روحانی می‌گوید صف نداریم اما مردم در صف خرید

پیش از این نیز در پنجم شهریورماه و در ساختمان بهشتی نهاد ریاست جمهوری رئیس جمهور گریزی به وضعیت «صف» در کشور زد و با اشاره به وضعیت نابسامان در کشورهای اروپایی تاکید داشت: «در کرونا شرایط را دیدیم، آنها صف بستند، اینجا کسی صف نبست».

هرچند کشورمان در تامین کالاهای مورد نیاز مردم نسبت به بسیاری از کشورهای دنیا شرایط بسیار بهتری قرار دارد اما علی رغم این موضوع سوء مدیریت در دولت تدبیر و امید مردم را به صف‌های طولانی نیز هدایت کرده است.

صف کپسول گاز 

 یکی از بارزترین صف‌های تولیدی به واسطه دولت حسن روحانی، راهروهای منتهی به مراکز فروش گاز کپسولی است. از سال‌ها پیش استان سیستان و بلوچستان درگیر بحران گازرسانی است اما تا به حال، به‌رغم اینکه این مشکل به صورت اساسی حل نشده است، رئیس دولت‌های یازدهم و دوازدهم مدعی حل این مشکل است.

روحانی در ۱۱ آذرماه ۹۶ با اشاره به وعده دولت یازدهم در سال ۹۳ برای روشن کردن مشعل گاز در زاهدان، اظهار داشت: وقتی در سال ۹۳ این وعده را به مردم زاهدان دادیم، برخی‌ها تعجب کردند اما وقتی آمدیم و مشعل گاز را در زاهدان روشن کردیم، دل مردم از آن روشن شد. به بانک مرکزی و دیگر بانک‌ها دستور دادم، به هر خانه‌ای در زاهدان برای لوله‌کشی گاز دو میلیون تومان وام بدهند تا این کار سرعت یابد.

همزمان با روشن شدن دل مردم زاهدان به جهت ورود انشعابات گازی به این شهرستان، روزانه بخشی از زندگی مردم این خطه از کشورمان علی رغم وعده و ادعای رئیس جمهور مبنی بر حل این مشکل در صفوف تنیده خرید کپسول گاز می‌گذرد اما رئیس جمهور بی توجه به این مشکل در سیستان و بلوچستان، صف بسته نشدن در دولت خود را جزوی از افتخارات خود می‌داند.

سبد کالا و نمایش صفوف مردم

پس از فرمان حسن روحانی در سال ۹۲، با این تاکید که «معتقدیم باید سبد کالایی برای مردم، مخصوصاً برای اقشار کم درآمد مدنظر قرار بدهیم»، استان‌‌های مختلف تماشاچی صفوف بزرگ و طویل مردم جهت دریافت «سبد کالا» بودند. کار به جایی کشید که محمد سلیمانی نماینده وقت مجلس شورای اسلامی نسبت به مدیریت ارائه سبد کالا تذکر داد و بیان داشت: «شیوه توزیع سبد کالا یک آبروریزی گسترده برای ایران در سطح جهانی بود…دولت باید تغییراتی اساسی در مدیریت وزارت صنایع ایجاد کند و عوامل این آبروریزی را عزل کند».

کرونا و خطر تشکیل صف

با ظهور ویروس کرونا «ازدحام جمعیت تحت عنوان صف» از پدیده اجتماعی به یک ناهنجاری بهداشتی تغییر پیدا کرد و خطرات این اتفاق جلوه‌ای دیگر یافت. در همین زمان کرونایی که دارای قدمتی یکساله در دولت روحانی است شاهد ایجاد صفوف شلوغی توسط مردم برای تهیه مرغ، تخم مرغ و روغن مایع بوده‌ایم.

وضعیت استان‌های مختلف شواهدی را نشان می‌دهد که رئیس جمهور به بهانه‌های گوناگون از جمله نبود وزیر حامی مصرف کننده در دولت، ایجاد این صفوف را به آن‌ها نسبت می‌دهد. در ما‌ه‌های منتهی به زمستان ۹۹، نبود مرغ و تخم مرغ با قیمت مصوب در بازار، بانی ایجاد صفوف خطرناکی در کشور شد.

موضوعی که هفته‌ها در کشور باعث ایجاد سوالاتی در اذهان عمومی شد، فقدان مدیریت واحد برای رفع همین مشکل توزیع کالاهایی چون مرغ، تخم مرغ و روغن‌های مایع بود، وضعیتی که در کنار انتشار ویروس کرونا هر روز زنگ خطر جدی را در کشور به صدا در می‌آورد.

روحانی موثر در ایجاد صف

تشکیل صف مردم در مدیریت دولت تدبیر و امید مسبوق به سابقه است. نمونه دیگر این داستان در استان خوزستان عیان است. وضعیت آب آشامیدنی خوزستان سال‌هاست در تصمیم‌گیری‌های دولت خاک می‌خورد اما مردم این استان و به خصوص شهر اهواز و روستا‌های اطراف برای بدست‌آوردن آب آشامیدنی خود باید ساعاتی را در صف‌های شلوغ صرف کنند.

نوع دیگری از تصمیمات عجیب در دولت که منتهی به ایجاد صف شد، در ماجرای اعطای وام یک میلیون تومانی ستاد ملی مبارزه با کرونا رقم خورد. چند روزی مردم برای خرید سیم‌کارت‌ مقابل دفاتر پیشخوان دولت تجمع کردند اما دولت پس از گذشت ساعت‌ها از ایجاد صفوف بالاخره برای رفع این مشکل تصمیماتی گرفت.

صف نبستن یا صف بستن مردم در هر کشوری مستقیما با تصمیمات مدیران و به‌طور خاص تصمیمات دولت مستقر مرتبط است. اینکه مردم برای تهیه ملزومات اولیه چون تخم مرغ، روغن مایع و سیم‌کارت باید تشکیلات صف گونه را تجربه کنند ربطی به تحریم یا جنگ اقتصادی ندارد.

 ادعای اخیر حسن روحانی برای افتخار بر نبود صف به عنوان یک موفقیت در عرصه مدیریتی نشان می‌دهد دولت توجهی به اخبار منتشره در کشور ندارد و گویی در برخی امور اصلا فراموش کرده که وجود صف متاثر از تصمیمات خود دولت بوده است.

منبع
فارس نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 5 =

دکمه بازگشت به بالا